Kerteminde Kommandocentral

Kerteminde Kommandocentral ligger i en kælder under en fløj af Kerteminde Byskole. Den blev bygget i forbindelse med en udvidelse af skolen og taget i brug i 1968.

Kommandocentralen er på lidt over 200 kvm og husede ledelsen af det civile beredskab i Kerteminde kommune. Herfra kunne Civilforsvaret, Politiet, kommunens brandvæsen m.fl. koordinere rednings- og hjælpeindsatsen i kommunen, så den nødvendige assistance og hjælp blev sendt ud til de steder, hvor der var brug for den. Det var også fra denne bunker, at der blev trykket på knapperne til sirenerne i kommunen for at varsle om luftangreb mv. Sirenerne blev afprøvet hver onsdag kl. 12.00 frem til 1993.

Bunkeren var selvforsynende med egen nødstrømsforsyning og vandforsyning. Man kunne filtrere luften ren, hvis der blev brugt atomare, biologiske eller kemiske våben udenfor. Bunkeren havde et stabsrum og et signalrum samt opholdsrum og toiletter. Bunkeren kunne holde til, at bygningen oven på brasede sammen over den.

Kerteminde Kommandocentral var underlagt Civilforsvarsregion IV, som havde kommandocentral i en bunker på Sejerskovvej i Hunderupskoven i Odense.

I dag er Kerteminde Kommandocentral omdannet til museet Koldkrigsbunker Kerteminde, som drives af frivillige. Åbningstider fremgår af museets facebook-side og visitkerteminde.dk.

Artikel i Fyens Stiftstidende om bunkeren.

© Jens Perch Nielsen og koldkrig-online.dk 2019